Eski milletvekili CHP’li Haluk Pekşen, ağustos ayında ansızın kötüleşerek Bodrum’da bir özel hastaneye kaldırılmış, lakin 22 gün sonra sepsise bağlı olarak ömrünü yitirmişti.
Pekşen’in vefatıyla ilgili toplumsal medyada “aşıya bağlı miyokardit (kalp kası iltihabı)” argümanlarının akabinde kızı Ezgi Pekşen, toplumsal medya hesabından yaptığı açıklamada babasının aşı, Covid, ya da zattüre nedeniyle değil, “yemek borusu delinmesine” bağlı olarak gelişen ağır enfeksiyon sonucu hayatını yitirdiğini açıkladı ve teşhisinin geç konduğunu tez etti.
Pekşen’in vefatıyla bilhassa toplumsal medyada çokça gündeme gelen ‘Balık kılçığı ile yemek borusu delinir mi?’ tartışmalarıyla ilgili uzmanlar, kıymetli ikazlarda bulundu.
Şiddetli kusmanın dahi bazen özofagus (yemek borusu) yaralanmalarına neden olabileceğini kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Onur Ermerak, birinci 24 saatte hastaneye başvurmanın hayati değer taşıdığını kaydetti.
“HASTANE BAŞVURUSU 24 SAATİ GEÇERSE MEVT RİSKİ İKİ KATINA ÇIKIYOR”
Yemek borusunun, öbür organlardaki üzere kollayıcı zar olmadığı için, travmalara karşı daha savunmasız olduğunu anlatan Dr. Ermerak, “Yemek borusu (özofagus) etrafı kasla sarılı bir tüp olarak tanımlanır ve bu tüp bütün sindirim sistemi içerisinde çok kıymetli bir yer arz eder. Ağızdan, yutaktan başlayıp mideye kadar uzanır ve sindirimin ana organlarından biridir. Öteki organlardan farklı olarak etrafında seroz dediğimiz bir zar olmaması nedeniyle bu tip travmalara, delinmelere ve yaralanmalara daha açıktır. Özofagus yaralanmalarında hastalar, literatüre nazaran yüzde 10 ile 30 ortasında vefat riski taşır. Tanısı sıkıntı ve tedavisi de süratli bir halde yapılması gereken acil bir durumdur. Birinci 24 saatte yapılan müdahaleler ve sonrasında yapılan müdahaleler ortasında vefat riski iki kata kadar çıkabilir. O yüzden süratli bir teşhis ve müdahale ve multidisipliner, özofagusla ilgilenen bir merkez tarafından ele alındığında sonuçların daha başarılıdır” dedi.
“HAZIMSIZLIK YA DA KALP KRİZİYLE KARIŞIYOR”
Hastaların yüzde 20-25’ine geç teşhis konduğunun altını çizen Dr. Ermerak, “Bu nedenle bu mevzuda farkındalık çok kıymetli. Pekala bu yaralanmalar neden olabilir? Yemek yerken bilhassa kemik yapıda olan yiyeceklerin yenmesi, kazara yabancı cisimlerin yutulması, şiddetli kusma ve şiddetli geğirme dahi bunlar ortasında sayılabilecek nedenlerdir. En kıymetli nokta, yaralanma olduğu andan itibaren hastaya müdahale edilmesidir. Semptom olarak çoklukla o bölgede ağrı, ateş, çarpıntı, kusma, tansiyon düşüklüğü, nefes darlığı üzere bulgular verebilmekle birlikte bazen sinsi de seyredebilir. O yüzden teşhiste zorluk yaşanabilir. Hastalar hazımsızlıkla çok karıştırıyorlar yahut kalp krizi ile çok karışabiliyor. Birebir vakitte reflünün şiddetli ataklarıyla karışabiliyor. Hastanın da farkındalığı olmadığında, sıhhat merkezine geç başvuruluyor. Bu hastalık başladığında süratli bir halde kötüleşir. Süratle ateş yükselir, tansiyon düşüklüğü, bayılmaya kadar giden önemli sonuçlara varabilir. Teşhis koydurabilecek en ayırıcı semptomlardan biri, hastaların cilt altlarında hava kabarcıkları oluşmasıdır. Şayet uzunluğunda ve üst göğüs bölgesinde cilt altında ele gelen hava kabarcıkları varsa hasta çabucak bir acile başvurmalıdır. Teşhis için ise en değerli aracımız tomografi. Baryumlu pasaj grafisi dediğimiz prosedürle kesin tanıyı koyabiliyoruz.” diye konuştu.
BALIK DÖNEMİNDE TEDİRGİNLİK YAŞAMAMAK İÇİN
Dr. Ermerak, sözlerini şöyle noktaladı:
En tesirli ve en uygun tedavi cerrahi fakat tedavi başarısı hastanın geliş anındaki durumu, yaralanmanın büyüklüğü ile gerçek orantılı değişiyor. Hasta septik bir tablo ile geldiğinde yapılacaklar ile daha erken periyotta gelen bir hastaya yapılacak müdahale elbette farklı. Lakin en tesirli tedavi çoklukla cerrahi olarak o enfeksiyonun boşaltılması ve özofagus deliğinin cerrahi olarak onarılmasıdır.”