Kıvamı tutmayan mercimek köftesi kalmayacak! Çöpe atmayın, 1 malzeme yetiyor

Çay saatinin vazgeçilmez lezzeti mercimek köftesi, kimi vakit bir yemek kimi vakit da yiyeceklerin yanında salata misyonu üstlenir. Çok alternatifle tüketilen bu soğuk atıştırmalığı hazırlamak bir o kadar kolay. Fakat, hakikat evreler olmadığında kıvamını tutturmak sıkıntı. Marul yaprağı, limon ve ayran eşliğinde sunulan bu lezzeti tam kıvamında tüketmek için bu materyal koşul. İşte ayrıntılar.

Mercimek köftesinin en kıymetli püf noktalarından biri mercimek ve suyun oranını düzgün ayarlamaktır. Kırmızı mercimekler düzgünce yıkanmalı ve akabinde suda haşlanmalıdır. Mercimeklerin çok fazla pişip dağılmamasına dikkat edilmelidir. Yaklaşık 20 dakika pişirmek kâfi olur. Büsbütün suyu çekip lapa kıvamına gelecek. Lakin suyun büsbütün buharlaşması için tencerenin kapağını açık bırakın.

Mercimekler piştiğinde, sıcak haldeyken çabucak üzerine ince bulgur eklenir ve karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılır ve bulgurun mercimeğin sıcaklığında şişmesi için yaklaşık 15-20 dakika kadar dinlenir. Bu adım sayesinde köftenin kıvamı oluşacak.

Ardından soğanlar ince ince doğranmalı ve zeytinyağınla kavrulmalıdır. Karışımın kokusu çıkana kadar salçayla kavurma sürecine devam edebilirsiniz. Bu etapta baharatları ekleyerek karıştırmaya devam edin. Yanmadığından emin olmalısınız. Aksi olduğunda baharatlar mercimek köftesinde değişik bir tat bırakır.

Dinlenmiş olan bulgurlu mercimek karışımına, hazırlanan soğan ve salçayı ekleyin. Limon suyu ve ince kıyılmış taze soğan ile maydanoz da bu karışıma eklenir. Tüm materyaller yeterlice birleşene kadar yoğrulmalıdır. Yoğurma süreci, hem lezzetlerin birbirine geçmesini sağlar hem de köftenin kıvamını artırır.

Eklediğiniz yeşilliklerin içeride canlı kalmasını istiyorsanız harcın ılımasını beklemeniz gerekiyor. Bu sayede yeşilliklerin rengi soluk olmaz, tadı değişime uğramaz. Ayrıyeten zeytinyağı kullanırken oranına dikkat edin. Yağı az koyduğunuzda köfteler sert ve kuru kalabilir.

Mercimek köftesi hazırlığında kıvamını bir türlü tutturamıyorsanız yahut eklediğiniz gereçlerin ölçüsü fazla geldiyse çöpe atmanıza gerek yok. Kıvamı sıkılaştırmak için içerisine patates eklemeniz kâfi olacaktır. İçerisindeki nişasta kıvamın birleşmesini sağlayacaktır.

Mercimek köftesi yaparken en değerli püf nokta, sabırlı ve ihtimamlı hareket etmektir. Karışım yoğrulup kıvama geldikten sonra, elinizi ortada bir su ile nemlendirerek küçük modüllere bölebilirsiniz. Köfteleri marul yahut kıvırcık yapraklarının üzerine dizerek limonla birlikte servis edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir