Soğan fiyatları almış başını giderken neden evde kendi soğanınızı yetiştirmiyorsunuz? Adım adım kuru ve yeşil soğan yetiştirme..

Neredeyse her yemekte ve salatada lazım olan soğanları elinizin altında tutmak için saksıda yetiştirebilirsiniz. Ayrıyeten konut iktisadına katkı sunacak bu soğan yetiştirme işini çok seveceksiniz. Hem daha sağlıklı olan organik bir tarım da sizi bekliyor. Adım adım anlatacağımız yollarla daha evvel hiç zerzevat yetiştirmediyseniz bile kolay kolay balkon ve bahçe tarımına alışacaksınız. Pekala konutta soğan nasıl yetiştirilir? Soğan yetiştirmenin püf noktaları neler?

Evde nasıl soğan yetiştirilir?

Anadolu topraklarında epeyce fazla yetişen ve çok sevilen soğan, hem yemeklere lezzet katıyor hem de epey sağlıklı bir besin. Lakin siz de ekonomik olarak alamıyorsanız meskende soğan yetiştirip, bir soğandan yararlanabilirsiniz. Hormonsuz ve ilaç kullanılmadan yapılan bir soğan yetiştirme sizi de rahat ettirebilir.

Yeşil soğan yetiştiriciliği…

1. Adım: Gerekli gereçleri toplayın.

Evde soğan yetiştirmek için gereksiniminiz olacak materyaller büyük uzunluk saksı ya da plastik şişe, organik unsurlar bakımından varlıklı toprak, doğal gübre ve arpacık soğan, sulama kabı.

2. Adım: Gübre ve toprağı saksıya dökün.

Ekeceğiniz soğanların ortasına yaklaşık bir 10-15 cm’lik ortalar verilmeli. Saksıya uygun ölçüde toprak ve bir ölçü gübre alın. Saksının altına bir ölçü toprak yerleştirin ve üzerine gübre koyun. Sonrasında tekrar toprak ek edin. Bu kademede saksının yarısından biraz daha fazlasına kadar toprak ekleyin.

Toprak ve gübreyi fazla bastırmayın. Toprak hava alsın, lakin çok da gevşek olmasın.

3. Adım: Toprağa arpacık soğanlarını aralıklı halde yerleştirin.

Arpacık soğanları sürgün yeri üstte kalacak ve her bir soğan ortasında 10 cm boşluk kalacak biçimde toprağın içine yerleştirmeye başlayın. Arpacık soğanları büsbütün toprağa gömülmesin, sürgün kısımları biraz toprağın üzerinde kalsın.

Eksik kalırsa biraz daha toprak ekleyin lakin toprağı bastırmayın. Toprak gevşek kalsın ki hava alsın.

4. Adım: Sistemli sulayın. Sıcaklık, ışık ve nemine dikkat edin.

15-25 derece sıcaklıkta, fazla nemli ya da kurak olmayan, direkt ve şiddetli güneş ışığı almayan ancak güneş gören bir ortam sağlayın. 2 günde 1 olacak biçimde, sprey şişeyle sulama yapabilirsiniz.

5. Adım: Vakitle sulama ölçüsünü azaltın ya da büsbütün bitirin.

Soğanlar 3-4 gün içinde yeşillenir. 1 hafta sonra ise filizlenir. Bu etapta sulama ölçüsünü azaltmalısınız. Yoksa toprağın altında kalan ve kök misyonu gören arpacık soğanlarda çürüme olur.

Evde kuru soğan nasıl kolay yetiştirilir?

1. Adım

İlk olarak bir saksı edinin. Saksının yarısını, mineral bakımından güçlü toprakla doldurun. Toprağın üzerine iki avuç gübre ekleyip toprakla güzelce karıştırın.

Karıştırma sırasında toprağa bastırmayın, esnek ve gevşek bırakın. Toprağın rengi ne kadar koyu olursa o kadar fazla gübre içerdiğine işaret olduğunu da unutmamalısınız.

Soğan için seçtiğiniz toprağın pH derecesi randımanı etkilediği için 6.5 ile 7.5 pH ortasında soğanları yeterli biçimde büyütebilirsiniz.

Soğanı pet şişede büyütmek isteyenler, 5 litrelik pet şişelere büyük delikler açıp toprağı dökebilir.

2. Adım

Saksının ebatına nazaran arpacık soğanların sayısını ayarlayın. Uzun ve geniş bir saksılarda, her bir arpacık soğan ortasında 2 parmak kadar boşluk kalmalı.

Arpacık soğanların uç kısımları, yani sivri kısımları üst bakmalı ki bu uçlardan büyüme gerçekleşsin.

Pet şişede soğan büyütenler, soğanın uç kısımlarını pet şişeye açtığı deliklere yakın pozisyonda tutmalı. Soğan bu deliklerden büyüyecek.

Arpacık soğanların etrafına bir ölçü toprak koyun. Lakin soğanları toprağın altında bırakmaktan kaçının.

3. Adım

Dikim sürecinden sonra toprağı çok sulandırmayacak halde sulayın. Bu can suyu, arpacık soğanın toprağa tutunmasını kolaylaştırır. Sulanan saksıyı balkonda ya da bahçede, yarı gölgeli bir pozisyona alın.

İlk devirlerinde ağır sıcak almamalı. Vakit içinde soğanlar büyüyüp, evvel taze soğan olarak yeşillik haline gelecek.

Biraz daha kuruduklarında arpacık soğanlar, büyüyüp saksıda geniş bir alan edinecek. 4 ay sonunda da ekilen arpacık soğanlar, yemeklik kuru soğan olacaktır.

Soğan yetiştirmenin püf noktaları neler?

Sonbahar haricinde her vakit soğan ekebilirsiniz. Sonbaharın yağmurlu ve nemli havası, soğanların çürümesine neden olabilir. Bu durum balkon da olsa geçerlidir.

Soğan büyürken köklerini uzatır. Bu yüzden saksı alırken 20 cm ve üzerindeki saksıları tercih edebilirsiniz.

Saksı içine dikilen arpacık soğanlar ortasında 10 cm aralık olmalı. Birbirine çok yakın pozisyonda ekilen tohumlar, büyümeyi yavaşlatabilir.

Killi ve mineral bakımından varlıklı topraklar, soğan yetiştirmek için uygun. Tarla, bahçe ya da arazi toprağı da edinebilirsiniz.

Dikim sürecinden evvel saksının gübrelenmesi randımanını artırır. Zira soğan gübre sever.

Soğan, alıştığı yerden farklı bir pozisyona geçtiğinde ısısı apansız değişir. Bu da soğanın böceklenmesine neden olabilir. Birinci günden pozisyonunu yanlışsız ayarlamanız değerli.

2 gün aralıkla saksıyı denetim edip soğanları sulamalısınız.

Soğanlar büyüyüp kuruduğunda, daha rahat toplamak için yaklaşık 15 gün sulamaya orta verilmeli. Hasat öncesinde sulamayı durdurmak, soğanı kolay toplatır.

-8 dereceye kadar güçlü kalabilen soğan, en güzel 22 derecede yetişir. İki sıcaklık ortasında yetiştirme yapılabilir. Kışın -8 derece soğanı dondurmaz; ancak yeniden de ılıman bir ortam hazırlamalısınız.

Soğan yetiştirmek için pet şişe tercih ederseniz, en az 2.5 litrelik bir şişe tercih etmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir